величина слова:

ПЛАКАТ 48.САБОРА 724x1024  

 Поштовани пријатељи, имамо

 част да вас обавестимо да ће се

 најзначајнија културна манифе-

 стација на територији општине

 Рековац, 48. Сабор народног

 стваралаштва ,,Прођох Левач,

 прођох Шумадију,, одржати ове

 године 5. и 6. августа у порти

 манастира Каленић.

 

 

Културни центар и Туристичка организација општине Рековац, под покровитељством Општине Рековац су и овог пута припремили богат културно-уметнички програм. Предсаборски дани почињу 3. августа отварањем традиционалне XXV ликовне колоније у ОШ ,, Душан Поповић,, у Каленичком Прњавору и настављају се одржавањем осмог по реду такмичења певача аматера ,, ЗЛАТНИ ГЛАС САБОРА,, које се одржава у Дому кулруре у Рековцу 4. августа са почетком од 20 часова. Специјални гост на такмичењу ће бити Вера Матовић, која ће том приликом одржати мини концерт уз пратњу оркестра удружења естрадних уметника и извођача Шумадије ,,Кргујевац концерт,,.
Традиционално завршна манифестација саборских свечаности се наставља 5. и 6. августа у порти манастира Каленић где ће у суботу 6. августа у 10 часова бити отворена изложба старих и ретких  књига у оквиру које је посебан акценат стављен на излагање најмање књиге на свету.  Свечано отварање 48. Сабора народног стваралаштва ,,Прођох Левач, прођох Шумадију,, почиње у 18 часова у порти манастира Каленић где ће поздравни говор одржати председник општине Рековац Др Александар Ђорђевић и представник Владе Републике Србије, затим следи програм под називом ,,Оставише спомен роду српском,, у режији Марине Кончар и Момира Брадића и уз учешће глумаца Момира Брадића, Весне Павловић, Николе Милојевића, Небојше Вранића и Владимира Вучковића. У овиру програма учествују још и солиста Војислав Спасић и хор АВИА Архангели као и фолклорни ансамбли ,,Грозд,, из Александровца и ,,Традиција,, из Трстеника.

У недељу 6. августа програм почиње у 8 часова светом литургијом у манастиру Каленић, а наставља се у 10 часова отварањем изложбе дела са XXV ликовне колоније у ОШ ,,Душан Поповић,, у Каленичком Прњавору. Затим у 11 часова следи манифестација ,,Златне руке Левча,, у оквиру које се организује  припрема и дегустација старих јела и  изложба домаће радиности. затим такмичење здравичара  и наравно ,,Улица старих заната,, у оквиру које се представњају удружења који негују старе и уметничке занате.У 12:30 креће свечани дефиле културно-уметничких друштава од порте до летње позорнице на којој од 13 часова креће такмичарски део наступом културно-уметничких друштава из Шумадије и Поморавља уз ревијални наспуп  културно-уметничких друштава из земље и иностранства. програм се наставља доделом повеље ,,Бративоје Марковић,, и избором за најдужи брк  и најдужу плетеницу, као и избором најлепше саборице и најлепше мушке и женске  народне ношње. О програму свечаног отварања и догађањима 5. и 6. августа виђе информација можете видети у званичном програму који је у прилогу. ДОБРОДОШЛИ на 48.Сабор народног стваралаштва ,,Прођох Левач, прођох Шумадију